OTOPARAE HOUSE, KING COUNTRY

Built for a family of four who are very aware of the sensitivity of the site – a prominent hill in the King country with spectacular views of local bush and the valley to the north.

The clients wanted a house that “fitted into” the landscape and asked that we maximise the outdoor experience by breaking the house into pavilions.

Falls of rhyolite rock scatter the surrounding hillsides so we decided to cut into the site and arrange the pavilions along a walkway faced with a rhyolite retaining wall.

This loosely enclosed verandah forms the spine of the house, with all rooms opening off it to the north. Pivoting aluminium panels run the length of the verandah and can be propped open in the summer or closed down tight in winter.

Rain is caught in a concrete gutter on the wall or in concrete troughs on the open side.

 

 
 

Awards

2005 NZIA Home of the Year Winner