MATARANGI HOUSE, COROMANDEL

 

 
 

MATARANGI HOUSE, COROMANDEL

Sited in pine tree grove at one of Coromandels’ loveliest beaches, the house straddles between two undulations in the grassed sand dunes. The house is composed of two double storey blocks with a single storey linking bridge which forms a ‘U’ shaped inner courtyard. An outdoor fireplace and pool placed centrally within the courtyard subdivide the court into a series of terraced platforms that spill out towards the beach,

The brief called for range of social and sleeping places to allow for different generations to enjoy the holidays together. Living area and parents’ bedroom are located in the front looking out to the beach. Children and guests are located at the rear with views into the courtyard and diagonally towards the beach.

Externally the house has simple finishes which will weather well. Cladding is wide vertical cedar weather boards mounted on pine battens and restrained by screws and large square brass washers to minimise cracking (similar to reverse board and batten). Fireplace and pools are fair faced concrete with horizontal rough sawn boxing. Courtyard decking is large pilularis timber reminiscent of a wharf.

 
 

Awards

HOME_600x600px-675x675.jpg

2006 NZIA Home of the Year Finalist